dimecres, 20 de febrer del 2013


El conseller delegat d’una important companyia distribuïdora de gas natural (de la qual no cal dir-ne el nom, però no hi ha massa on triar) va presentar ahir a Madrid els resultats de l’exercici passat. Me n’alegro de la bona marxa dels seus negocis, tot i que difícilment podria ser d’una altra manera tractant-se pràcticament d’un monopoli.
Però em vaig quedar de cacahuet quan l’home, com aquell qui no diu res, va anunciar que tenia clar que la pujada d’impostos es traslladaria al consumidor final. Caram! potser és la cosa més normal del món i jo sense enterar-me’n.
És a dir, que allò que se’n diu benefici net (1441 milions enguany, amb un creixement del 8,8%) els sembla poc i per això augmentaran la factura dels clients amb l’import que Hisenda els ha demanat de més, cosa que la resta de mortals no podem fer perquè no se’ns permet repercutir a ningú els augments que també anem patint.
Així, amb la factura del gas (i ara ja suposo que de les altres companyies de “serveis”) no solament pagarem l’import dels nostres impostos, sinó que també aquesta part que, pels seus guanys, li correspon pagar a la companyia.
Entre uns i altres, poc a poc ens van donant arguments per anar fent nostres la majoria de les reivindicacions que els “indignats” estant plantejant.

 

divendres, 15 de febrer del 2013

Fins sempre, Al Tall



Anit vaig viure la catarsi musical i nacionalista col·lectiva amb l’adéu d’Al Tall a l’Auditori de Barcelona. Es veu que els Reis van llegir la meva carta i em van portar un parell d’entrades per poder ser present en aquest moment històric de la música folk del nostre país.
Tot i que el grup va començar una mica fred, molt afectat per la transcendència de ser aquest el concert de comiat de la banda a la ciutat, aviat va anar entrant en situació davant d’una sala plena i entregada per la feina feta durant 38 anys a favor de la cultura i la llengua, des que Al Tall va néixer a la València de l’any 1975.
La temperatura va anar pujant a mesura que anaven desgranant les seves cançons, moltes d’elles corejades pel públic que, en repetides ocasions, vam acompanyar els aplaudiments amb el ja habitual clam d’“In-de-pen-dèn-cia”.
Ni el més fred dels espectadors va poder restar impassible quan la banda va entonar una marxa de moreria que ens va arrencar dels nostre seients per formar les conegudes filades de les passades de les festes de moros i cristians.

Uns quants amics els van anar acompanyant en les diferents interpretacions, entre els quals  Francesc Ribera “Titot”, la gent d’Obrint Pas, Jaume Arnella...
Al final els aplaudiments van obligar al grup a interpretar un bon nombre de temes fora de programa, en especial l’esperadíssim “Tio Canya”, i van tancar el comiat mitja hora després d’acabat el concert oficial, i  ja amb molta gent fora de la sala i els llums mig apagats, amb una Moixiganga, amb el toc del tambor i les dolçaines, que van posar la pell de gallina als qui vam aguantar fins al final definitiu.

Feu un tast d'Al Tall
 

dimarts, 5 de febrer del 2013

Encara hi ha esperança?

No m’anima gens a escriure tot aquest panorama de corrupció que ens està caient al damunt. Només faltava el que acaba d’aflorar darrerament sobre el que s’han manegat amb els partits de futbol, el presumpte dopatge de jugadors de la Real Sociedad de fa deu anys, l’embolic dels ciclisme i tot el que anirà sortint.
Sempre he defensat que la nostra classe política i els nostres esportistes no eren diferents de la resta de la població de la qual sorgeixen. Si hi ha polítics corruptes i esportistes que es venen o es manipulen, sempre he dit que és perquè la nostra societat els ha engendrat i trobarem dopats, corruptes i mentiders a tots els graus i professions.
No creia, però, que el nombre fos tan elevat. No m’imaginava que rascant una mica aquí i allà sorgissin tantes vetes de podridura. A tots els nivells. Em sento com un nen amb un lliri a la mà.
Però, si ho mirem bé, què podem esperar quan molts de nosaltres mateixos aplaudim l’engany d’aquell jugador del nostre equip que simula una falta per aconseguir un avantatge, o quan demanem al lampista que ens faci una factura sense IVA, o quan veiem que la caixera del super  o el cambrer del restaurant s’ha equivocat a favor nostre i no diem res, o quan decidim baixar-nos l’última pel·lícula per Internet sense tenir en compte els drets dels seus autors...
Tot això ho hem anat aportant al sistema i els nostres fills ho han anat aprenent de nosaltres. Si anem sembrant tots aquests vents, què esperàvem recollir, doncs?