dijous, 30 de juny del 2011

Un dia per viure al carrer

Diumenge és el “dia per viure al carrer”. Abans se’n deia el “dia sense cotxes”, però sembla que la realitat i el fet que ja hi hagi un dia oficial que porta aquest nom ha provocat el canvi de títol de la diada. En alguns carrers del centre de Badalona el dissabte al vespre hi haurà sopars i els veïns recuperarem, ni que només sigui per unes hores, l’ancestral costum de conviure al carrer tal com abans es feia en les llargues vetllades de les caloroses nits d’estiu. Durant l’any molts ens saludem i canviem quatre paraules, altres no ens coneixem gaire, altres gens... Aquesta és sempre una bona oportunitat per refermar relacions.
El “dia sense cotxes”, es celebra “oficialment” pel setembre, la qual cosa vol dir exactament que el veïnat no hi té res a veure i que, per això mateix, ningú ho celebra al carrer, que és com si no es celebrés.
Escric això el dia de Sant Pere. Ahir, a l’hora de la revetlla, només vaig sentir alguns petards que tiraven uns veïns que tenen un Pere a la família. Fa unes dècades, aquesta revetlla es celebrava a molts carrers, tot i que no tenia l’empenta de la de sant Joan, és clar. De la de sant Jaume no en guardo cap record que no sigui el nom. Els temps canvien moltes coses...
Aquest cap de setmana, però, els veïns dels carrers del centre de Badalona tornarem a prendre el carrer.